Porady specjalistów

Dieta wątrobowa ok. 1500 kcal dla osób ze stłuszczeniem wątroby – 1

banner

Między posiłkami – woda mineralna, woda z plasterkiem cytryny/pomarańczy/grejpfruta, herbata zielona, czerwona, owocowa, miętowa i in. (bez cukru) – razem min. 1,5–2 l/dobę

Śniadanie

Marchewkowy humus z orzechami włoskimi, sałatka z rukolą i pomidorkami koktajlowymi

banner

Składniki:

  • 2 łyżki (ok. 30 g) ugotowanej ciecierzycy (ew. z puszki, przepłukanej pod bieżącą wodą)
  • 1/2 marchewki
  • 2 orzechy włoskie (ok. 10 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • po 1 szczypcie soli, pieprzu, kminku
  • kilka ziaren kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, np. żytniego, orkiszowego, graham (1 kromka – ok. 40 g)

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę zblendować na gładką masę z dodatkiem oliwy. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciecierzycy. Orzechy posiekać. Ziarna kolendry i kminku zmiażdżyć w moździerzu. Wszystkie składniki dodać do pasty i wymieszać. Spożywać z pieczywem oraz sałatką.

Sałatka z rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 1 garść liści rukoli
  • 5 pomidorków koktajlowych czerwonych
  • 5 pomidorków koktajlowych żółtych
  • kilka kropli oliwy z pierwszego tłoczenia
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pomidorki przekroić na pół, dodać rukolę. Całość skropić oliwą oraz doprawić solą i pieprzem

II śniadanie

Smoothie

banner

Składniki:

  • 150 g kefiru naturalnego
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z marchwi
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • kawałek imbiru (ok. 1 cm)

Sposób przygotowania:

W sokowirówce wycisnąć sok z marchwi, przelać do blendera. Dodać umyty szpinak i pozostałe składniki. Całość zblendować.

Obiad

Kurczak z papryką i szpinakiem, kasza gryczana, kapusta pekińska z marchewką i pestkami słonecznika

Składniki:

  • 150 g fileta z piersi kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki papryki i suszonego tymianku, gałązka świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego rafinowanego
  • 200 ml bulionu warzywnego (domowego)
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 1 garść liści świeżego szpinaku
  • 20 g sera mozzarella
  • 50 g kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)

Sposób przygotowania:

Filety delikatnie przeciąć wzdłuż, aby uzyskać kotlety tej samej grubości. Doprawić solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem. Można odłożyć do zamarynowania. W tym czasie rozgnieść czosnek oraz pokroić cebulę i paprykę w drobną kostkę. Rozgrzać dużą patelnię z olejem i smażyć filety po ok. 2 minuty z każdej strony, następnie dodać przygotowane czosnek, cebulę, paprykę i ewentualnie gałązkę świeżego tymianku. Smażyć, mieszając przez 2 minuty. Po tym czasie wlać bulion i całość dusić przez ok. 10 minut. Następnie wyjąć mięso, a do sosu dodać liście szpinaku, wymieszać i zaczekać, aż zmiękną. Gotować przez 1–2 minuty, aż sos zgęstnieje. W dalszej kolejności przełożyć mięso z powrotem do sosu z warzywami, chwilkę razem gotować. Przestudzić, dodać jogurt. Pod koniec posypać pokrojonym w kosteczkę serem mozzarella. Podawać z ugotowaną i podprażoną kaszą gryczaną.

Kapusta pekińska z marchewką i pestkami słonecznika

Składniki:

  • 1 garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka pokrojonej w plasterki marchwi
  • zioła do smaku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika podprażonych na patelni bez tłuszczu

Sposób przygotowania:

Kapustę wymieszać z marchewką, posypać pestkami słonecznika. Dodać koperek, oliwę i zioła.

Podwieczorek

Malinowy budyń jaglany

banner

Składniki:

  • 30 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka 2%
  • ok. 1/2 szklanki malin mrożonych
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do sitka wsypać kaszę jaglaną i wypłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do rondelka, wlać mleko i zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować 15 minut, nie odkrywając garnka. Ugotowaną kaszę zmiksować w blenderze na gładki mus z dodatkiem rozmrożonych malin oraz ksylitolu. Udekorować malinami i listkami bazylii.

Kolacja

Zupa dyniowa z pestkami i grzankami

banner

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego rafinowanego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • przyprawy: po szczypcie suszonego rozmarynu i ostrej papryki, po 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego i słodkiej papryki
  • 1 pomidor
  • 100 g upieczonej dyni
  • 200 ml bulionu warzywnego (domowego)
  • 50 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 kromki pieczywa, np. orkiszowego, pokrojonego w kostkę i upieczonego w piekarniku (1 kromka – ok. 40 g)

Sposób przygotowania:

W garnku na oleju zeszklić pokrojony w plasterki czosnek. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Do garnka dodać przyprawy, a po chwili pokrojonego pomidora. Podsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać upieczoną dynię i całość podgrzać. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie zupę zmiksować z dodatkiem mleka. Doprawić pieprzem oraz, w razie potrzeby, solą. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni, udekorować zupę, dodać grzanki.

Konsultacja merytoryczna:
dietetyk mgr Monika Miszelska
Zespół Oddziałów Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii, Mazowiecki Szpital Bródnowski w Warszawie