Porady specjalistów
Dieta wątrobowa ok. 1500 kcal dla osób ze stłuszczeniem wątroby – 1

Między posiłkami – woda mineralna, woda z plasterkiem cytryny/pomarańczy/grejpfruta, herbata zielona, czerwona, owocowa, miętowa i in. (bez cukru) – razem min. 1,5–2 l/dobę
Śniadanie
Marchewkowy humus z orzechami włoskimi, sałatka z rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:
- 2 łyżki (ok. 30 g) ugotowanej ciecierzycy (ew. z puszki, przepłukanej pod bieżącą wodą)
- 1/2 marchewki
- 2 orzechy włoskie (ok. 10 g)
- 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
- po 1 szczypcie soli, pieprzu, kminku
- kilka ziaren kolendry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, np. żytniego, orkiszowego, graham (1 kromka – ok. 40 g)
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zblendować na gładką masę z dodatkiem oliwy. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciecierzycy. Orzechy posiekać. Ziarna kolendry i kminku zmiażdżyć w moździerzu. Wszystkie składniki dodać do pasty i wymieszać. Spożywać z pieczywem oraz sałatką.
Sałatka z rukolą i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 1 garść liści rukoli
- 5 pomidorków koktajlowych czerwonych
- 5 pomidorków koktajlowych żółtych
- kilka kropli oliwy z pierwszego tłoczenia
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pomidorki przekroić na pół, dodać rukolę. Całość skropić oliwą oraz doprawić solą i pieprzem
II śniadanie
Smoothie

Składniki:
- 150 g kefiru naturalnego
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z marchwi
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- kawałek imbiru (ok. 1 cm)
Sposób przygotowania:
W sokowirówce wycisnąć sok z marchwi, przelać do blendera. Dodać umyty szpinak i pozostałe składniki. Całość zblendować.
Obiad
Kurczak z papryką i szpinakiem, kasza gryczana, kapusta pekińska z marchewką i pestkami słonecznika
Składniki:
- 150 g fileta z piersi kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki papryki i suszonego tymianku, gałązka świeżego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego rafinowanego
- 200 ml bulionu warzywnego (domowego)
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 1 garść liści świeżego szpinaku
- 20 g sera mozzarella
- 50 g kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
Sposób przygotowania:
Filety delikatnie przeciąć wzdłuż, aby uzyskać kotlety tej samej grubości. Doprawić solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem. Można odłożyć do zamarynowania. W tym czasie rozgnieść czosnek oraz pokroić cebulę i paprykę w drobną kostkę. Rozgrzać dużą patelnię z olejem i smażyć filety po ok. 2 minuty z każdej strony, następnie dodać przygotowane czosnek, cebulę, paprykę i ewentualnie gałązkę świeżego tymianku. Smażyć, mieszając przez 2 minuty. Po tym czasie wlać bulion i całość dusić przez ok. 10 minut. Następnie wyjąć mięso, a do sosu dodać liście szpinaku, wymieszać i zaczekać, aż zmiękną. Gotować przez 1–2 minuty, aż sos zgęstnieje. W dalszej kolejności przełożyć mięso z powrotem do sosu z warzywami, chwilkę razem gotować. Przestudzić, dodać jogurt. Pod koniec posypać pokrojonym w kosteczkę serem mozzarella. Podawać z ugotowaną i podprażoną kaszą gryczaną.
Kapusta pekińska z marchewką i pestkami słonecznika
Składniki:
- 1 garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
- 1 łyżka pokrojonej w plasterki marchwi
- zioła do smaku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka pestek słonecznika podprażonych na patelni bez tłuszczu
Sposób przygotowania:
Kapustę wymieszać z marchewką, posypać pestkami słonecznika. Dodać koperek, oliwę i zioła.
Podwieczorek
Malinowy budyń jaglany

Składniki:
- 30 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka 2%
- ok. 1/2 szklanki malin mrożonych
- 1/2 łyżeczki ksylitolu
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do sitka wsypać kaszę jaglaną i wypłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do rondelka, wlać mleko i zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować 15 minut, nie odkrywając garnka. Ugotowaną kaszę zmiksować w blenderze na gładki mus z dodatkiem rozmrożonych malin oraz ksylitolu. Udekorować malinami i listkami bazylii.
Kolacja
Zupa dyniowa z pestkami i grzankami

Składniki:
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego rafinowanego
- 1 mały ząbek czosnku
- przyprawy: po szczypcie suszonego rozmarynu i ostrej papryki, po 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego i słodkiej papryki
- 1 pomidor
- 100 g upieczonej dyni
- 200 ml bulionu warzywnego (domowego)
- 50 ml mleka migdałowego
- 1 łyżka pestek dyni
- 2 kromki pieczywa, np. orkiszowego, pokrojonego w kostkę i upieczonego w piekarniku (1 kromka – ok. 40 g)
Sposób przygotowania:
W garnku na oleju zeszklić pokrojony w plasterki czosnek. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Do garnka dodać przyprawy, a po chwili pokrojonego pomidora. Podsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać upieczoną dynię i całość podgrzać. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie zupę zmiksować z dodatkiem mleka. Doprawić pieprzem oraz, w razie potrzeby, solą. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni, udekorować zupę, dodać grzanki.
Konsultacja merytoryczna:
dietetyk mgr Monika Miszelska
Zespół Oddziałów Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii, Mazowiecki Szpital Bródnowski w Warszawie