Porady specjalistów
Dieta wątrobowa ok. 1500 kcal dla osób ze stłuszczeniem wątroby – 2

Między posiłkami – woda mineralna, woda z plasterkiem cytryny/pomarańczy/grejpfruta, herbata zielona, czerwona, owocowa, miętowa i in. (bez cukru) – razem min. 1,5–2 l/dobę
Śniadanie
Kremowa pasta z awokado z bazylią i papryką

Składniki:
- 1/3 czerwonej papryki
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- 1/2 szklanki listków świeżej bazylii
- 100 g kremowego serka naturalnego
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, np. żytniego, orkiszowego, razowego, (1 kromka – ok. 40 g)
- kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1/2 marchewki pokrojonej w słupki
- świeży ogórek pokrojony w słupki
Sposób przygotowania:
Miąższ papryki pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą, przełożyć do miseczki. Z awokado wyjąć miąższ (jeśli nie odchodzi łatwo od skórki, skórkę można obrać nożem). Powinien być miękki. Rozgnieść go widelcem i skropić sokiem z limonki bądź cytryny. Włożyć do miseczki z papryką. Wymieszać z posiekaną bazylią i kremowym serkiem. Na talerz wyłożyć pokrojone pomidorki, marchew i ogórka. Posmarowane pastą pieczywo spożywać z warzywami.
II śniadanie
Koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi

Składniki:
- 1 łyżeczka płatków owsianych
- 50 g banana
- 1/2 szklanki mrożonych truskawek
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g mleka, np. owsianego
- 1/2 łyżeczki ksylitolu
Sposób przygotowania:
Do pojemnika blendera wsypać płatki owsiane, wlać mleko, dodać jogurt, obranego banana i rozmrożone truskawki. Dodać ksylitol i zmiksować.
Obiad
Schab gotowany w sosie dyniowym, kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty, jarmużu i gruszki
Składniki:
- 100 g schabu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1/4 pora
- kawałek papryczki chili (2-3 cm)
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml bulionu warzywnego (domowego)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 100 g startej dyni
- po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, opcjonalnie kawałek gałązki rozmarynu
- 50 g kaszy bulgur (przed ugotowaniem)
Sposób przygotowania:
Schab opłukać, osuszyć, pokroić na ok. 1-centymetrowej grubości plastry. W szerokim garnku na oleju zeszklić pokrojonego na kawałeczki pora, pokrojoną papryczkę chili i szczypiorek oraz drobno starty czosnek, doprawić solą i przyprawami. Na porach położyć plastry schabu, doprawić je solą, pieprzem i na umiarkowanym ogniu smażyć przez minutę, przewrócić na drugą stronę i kontynuować smażenie, uważając, aby pory za bardzo się nie zarumieniły. Wlać gorący bulion, dodać sos sojowy, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 45 minut. Dodać startą dynię, przykryć i gotować jeszcze ok. 10 minut. Na końcu dodać natkę pietruszki, odstawić z ognia. Podawać z ugotowaną i podprażoną kaszą ze szczypiorkiem i sałatką.
Surówka z czerwonej kapusty, jarmużu i gruszki
Składniki:
- 1 garść posiekanych liści czerwonej kapusty
- 1 liść jarmużu
- 1/2 gruszki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sos winegret: 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia, 1 łyżeczka miodu, kilka kropli soku z cytryny, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Gruszkę pokroić w słupki. Jarmuż drobno posiekać. Paprykę pokroić w cienkie paski. Wszystkie składniki wymieszać. Polać przygotowanym wcześniej sosem.
Podwieczorek
Sałatka z melonem, jeżynami i białym serem

Składniki:
- 150 g melona
- 2–3 jeżyny
- 1 garść liści rukoli z roszponką
- 50 g sera białego półtłustego
- kilka kropli oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka startego imbiru
- po 1 szczypcie soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
Sposób przygotowania:
Melona obrać, pokroić w kostkę, usuwając pestkę. Wymieszać z imbirem i sokiem z limonki lub cytryny, doprawić. Na talerzach rozłożyć opłukaną i osuszoną rukolę z roszponką, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą, delikatnie wymieszać. Na wierzch wyłożyć melona z sosem, jeżyny i pokruszony biały ser.
Kolacja
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami

Składniki:
- 1/2 cukinii
- 40 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 100 g mielonego mięsa z indyka
- 5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
- 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego sera mozzarella
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- Przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Cukinię położyć na desce i przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążyć nasiona i je odrzucić. Zrobić nacięcie nożem wkoło cukinii ok. 2–3 mm od brzegu, wyjąć łyżeczką miąższ ze środka i posiekać go. Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Skropić łyżeczką oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami i zapiekać przez 15 minut. Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i ugotować na małym ogniu pod przykryciem w 150 ml wody, aż do wchłonięcia się płynu. Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na odrobinie oliwy ze słoiczka, dodając starty czosnek i pod koniec miąższ z cukinii, smażyć jeszcze przez 2–3 minuty. Wyłożyć do miski. Dodać mielone mięso, ugotowaną kaszę, pokrojone pomidory suszone oraz resztę przypraw: kurkumę, ostrą i słodką paprykę, cynamon i kmin rzymski. Doprawić solą, pieprzem, dodać odrobinę oliwy ze słoika i wszystko wymieszać. Wyjąć podpieczoną cukinię z piekarnika, nałożyć nadzienie i wstawić do piekarnika na 25 minut. Na 5 minut przed końcem posypać serem. Udekorować natką pietruszki. Podawać z jogurtem.
Konsultacja merytoryczna:
dietetyk mgr Monika Miszelska,
Zespół Oddziałów Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii, Mazowiecki Szpital Bródnowski w Warszawie