Porady specjalistów

Dieta wątrobowa ok. 1500 kcal dla osób ze stłuszczeniem wątroby – 2

banner

Między posiłkami – woda mineralna, woda z plasterkiem cytryny/pomarańczy/grejpfruta, herbata zielona, czerwona, owocowa, miętowa i in. (bez cukru) – razem min. 1,5–2 l/dobę

Śniadanie

Kremowa pasta z awokado z bazylią i papryką

banner

Składniki:

  • 1/3 czerwonej papryki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 szklanki listków świeżej bazylii
  • 100 g kremowego serka naturalnego
  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, np. żytniego, orkiszowego, razowego, (1 kromka – ok. 40 g)
  • kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1/2 marchewki pokrojonej w słupki
  • świeży ogórek pokrojony w słupki

Sposób przygotowania:

Miąższ papryki pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą, przełożyć do miseczki. Z awokado wyjąć miąższ (jeśli nie odchodzi łatwo od skórki, skórkę można obrać nożem). Powinien być miękki. Rozgnieść go widelcem i skropić sokiem z limonki bądź cytryny. Włożyć do miseczki z papryką. Wymieszać z posiekaną bazylią i kremowym serkiem. Na talerz wyłożyć pokrojone pomidorki, marchew i ogórka. Posmarowane pastą pieczywo spożywać z warzywami.

II śniadanie

Koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi

banner

Składniki:

  • 1 łyżeczka płatków owsianych
  • 50 g banana
  • 1/2 szklanki mrożonych truskawek
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g mleka, np. owsianego
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu

Sposób przygotowania:

Do pojemnika blendera wsypać płatki owsiane, wlać mleko, dodać jogurt, obranego banana i rozmrożone truskawki. Dodać ksylitol i zmiksować.

Obiad

Schab gotowany w sosie dyniowym, kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty, jarmużu i gruszki

Składniki:

  • 100 g schabu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1/4 pora
  • kawałek papryczki chili (2-3 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml bulionu warzywnego (domowego)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 100 g startej dyni
  • po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, opcjonalnie kawałek gałązki rozmarynu
  • 50 g kaszy bulgur (przed ugotowaniem)

Sposób przygotowania:

Schab opłukać, osuszyć, pokroić na ok. 1-centymetrowej grubości plastry. W szerokim garnku na oleju zeszklić pokrojonego na kawałeczki pora, pokrojoną papryczkę chili i szczypiorek oraz drobno starty czosnek, doprawić solą i przyprawami. Na porach położyć plastry schabu, doprawić je solą, pieprzem i na umiarkowanym ogniu smażyć przez minutę, przewrócić na drugą stronę i kontynuować smażenie, uważając, aby pory za bardzo się nie zarumieniły. Wlać gorący bulion, dodać sos sojowy, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 45 minut. Dodać startą dynię, przykryć i gotować jeszcze ok. 10 minut. Na końcu dodać natkę pietruszki, odstawić z ognia. Podawać z ugotowaną i podprażoną kaszą ze szczypiorkiem i sałatką.

Surówka z czerwonej kapusty, jarmużu i gruszki

Składniki:

  • 1 garść posiekanych liści czerwonej kapusty
  • 1 liść jarmużu
  • 1/2 gruszki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sos winegret: 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia, 1 łyżeczka miodu, kilka kropli soku z cytryny, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gruszkę pokroić w słupki. Jarmuż drobno posiekać. Paprykę pokroić w cienkie paski. Wszystkie składniki wymieszać. Polać przygotowanym wcześniej sosem.

Podwieczorek

Sałatka z melonem, jeżynami i białym serem

banner

Składniki:

  • 150 g melona
  • 2–3 jeżyny
  • 1 garść liści rukoli z roszponką
  • 50 g sera białego półtłustego
  • kilka kropli oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • po 1 szczypcie soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny

Sposób przygotowania:

Melona obrać, pokroić w kostkę, usuwając pestkę. Wymieszać z imbirem i sokiem z limonki lub cytryny, doprawić. Na talerzach rozłożyć opłukaną i osuszoną rukolę z roszponką, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą, delikatnie wymieszać. Na wierzch wyłożyć melona z sosem, jeżyny i pokruszony biały ser.

Kolacja

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami

banner

Składniki:

  • 1/2 cukinii
  • 40 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 100 g mielonego mięsa z indyka
  • 5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego sera mozzarella
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • Przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Cukinię położyć na desce i przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążyć nasiona i je odrzucić. Zrobić nacięcie nożem wkoło cukinii ok. 2–3 mm od brzegu, wyjąć łyżeczką miąższ ze środka i posiekać go. Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Skropić łyżeczką oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami i zapiekać przez 15 minut. Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i ugotować na małym ogniu pod przykryciem w 150 ml wody, aż do wchłonięcia się płynu. Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na odrobinie oliwy ze słoiczka, dodając starty czosnek i pod koniec miąższ z cukinii, smażyć jeszcze przez 2–3 minuty. Wyłożyć do miski. Dodać mielone mięso, ugotowaną kaszę, pokrojone pomidory suszone oraz resztę przypraw: kurkumę, ostrą i słodką paprykę, cynamon i kmin rzymski. Doprawić solą, pieprzem, dodać odrobinę oliwy ze słoika i wszystko wymieszać. Wyjąć podpieczoną cukinię z piekarnika, nałożyć nadzienie i wstawić do piekarnika na 25 minut. Na 5 minut przed końcem posypać serem. Udekorować natką pietruszki. Podawać z jogurtem.

Konsultacja merytoryczna:
dietetyk mgr Monika Miszelska,
Zespół Oddziałów Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii, Mazowiecki Szpital Bródnowski w Warszawie