Porady specjalistów
Dieta wątrobowa ok. 1800 kcal dla osób ze stłuszczeniem wątroby – 1

Między posiłkami – woda mineralna, woda z plasterkiem cytryny/pomarańczy/grejpfruta, herbata zielona, czerwona, owocowa, miętowa i in. (bez cukru) – razem min. 1,5–2 l/dobę
Śniadanie
Muffiny jajeczne z brokułami, szynką i serem mozzarella, sałatka z pomidorów i zielonej papryki

Składniki:
- 1/4 brokuła
- 2 jajka
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 plasterki szynki drobiowej
- 30 g startego sera mozzarella
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 40 g płatków owsianych
Sposób przygotowania:
Do gotującej się wody włożyć brokuła (różyczkami do góry). Gotować ok. 3 minuty, wyjąć i pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Płatki owsiane zmiksować, zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut. W misce roztrzepać jajka z dodatkiem rozgniecionego czosnku, soli i pieprzu, wsypać płatki owsiane. Dodać kawałki brokuła, pokrojoną w kosteczkę szynkę, ser oraz szczypiorek. Wszystkie składniki wymieszać. Silikonowe foremki natłuścić oliwą, wypełnić otrzymaną po zmieszaniu masą i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut.
Sałatka z pomidorów i zielonej papryki
Składniki:
- 1/2 zielonej papryki ok. 10 pomidorków koktajlowych
- kilka kropli oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i bazylia do smaku
Sposób przygotowania:
Paprykę pokroić w krążki, pomidorki przeciąć na pół. Warzywa skropić oliwą, wymieszać, doprawić solą i bazylią.
II śniadanie
Koktajl szpinakowo-migdałowy

Składniki:
- 1/2 pomarańczy
- 1 szczypta ksylitolu
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1/3 szklanki liści świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalać gorącą wodą, żeby napęczniały. W kielichu blendera umieścić wszystkie składniki i zmiksować je do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.
Obiad
Gulasz z bakłażana z indykiem, kasza orkiszowa, mieszanka sałat z pomidorkami koktajlowymi strong>
Składniki:
- 200 g fileta z piersi indyka
- 1/2 bakłażana
- 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
- 1/3 cebuli
- mały ząbek czosnku
- 1/3 papryki
- kawałek papryczki chili (2–3 cm)
- 100 ml bulionu warzywnego (domowego)
- przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce mielonej wędzonej i słodkiej papryki, suszony tymianek
- 2 duże pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 60 g kaszy orkiszowej (przed ugotowaniem)
Sposób przygotowania:
Mięso z indyka pokroić w kostkę, doprawić przyprawami i podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, całość smażyć ok. 2–3 minut. Dodać rozgnieciony czosnek i razem dusić. Dorzucić paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Smażyć przez 3–4 minuty, co chwilę miesza jąc. Bakłażana pokroić w kosteczkę. Dodać go do pozostałych składników. Smażyć przez 3–4 minuty, co jakiś czas mieszając. Pomidora pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z bakłażanem. Dodać koncentrat pomidorowy i bulion warzywny, wymieszać. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut, aż bakłażan będzie miękki. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, ulubione zioła i ewentualnie doprawić solą. Podawać z ugotowaną i podprażoną kaszą orkiszową.
Mieszanka sałat z pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 1 garść liści różnych sałat
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka pokrojonej cebuli dymki
- opcjonalnie kilka łyżek jogurtu naturalnego 2% (ok. 50 g)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pomidorki pokroić. Wymieszać z liśćmi sałaty i dymką w salaterce, doprawić solą i pieprzem. Polać oliwą bądź jogurtem naturalnym.
Podwieczorek
Sałatka z kurczakiem i ogórkiem w sosie koperkowym

Składniki:
- 1 garść rozdrobnionych liści sałaty lodowej
- kilka listków świeżej bazylii
- 20 g awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 ogórka zielonego
- 1 mały ogórek kiszony
- 1 orzech włoski
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 50 g fileta z kurczaka
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
- kilka kropli oliwy rafinowanej
Sos koperkowy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- kilka kropli soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Kawałki sałaty lodowej doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać porwane listki bazylii i przemieszać. W osobnej miseczce wymieszać musztardę z miodem i oliwą, wysmarować kurczaka, doprawić solą i pieprzem, zgrillować na patelni grillowej lub w piekarniku. Awokado opłukać, obrać pokroić w kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny. Ogórka obrać, pozostawiając 0,5-centymetrowej grubości paski skórki. Awokado i ogórka doprawić solą i pieprzem. Ogórka kiszonego pokroić w kosteczkę lub na plasterki. Orzecha zrumienić na suchej patelni. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystkie składniki wymieszać. Polać przygotowanym sosem koperkowym.
Kolacja
Sałatka z cukinią, serem feta i pomidorami

Składniki:
- 1/2 cukinii
- 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól, pieprz
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 garść mieszanki sałat z rukolą
- 1 pomidor
- 1/4 cebuli
- 80 g sera feta
- sos winegret: 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, szczypta ksylitolu
- 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego, np. żytniego, orkiszowego, graham (1 kromka – ok. 40 g)
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, przyciąć na końcach, następnie pokroić w słupki lub plasterki. Obtoczyć w oliwie i zgrillować na patelni grillowej lub usmażyć na zwykłej patelni. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać ze startym czosnkiem i suszonym oregano. Sałatę wyłożyć na półmisek, dodać pokrojonego pomidora (można go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Posypać cienko pokrojoną cebulą. Dodać cukinię oraz posypać pokrojonym w kosteczkę serem feta. Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Wymieszać składniki sosu winegret (np. w zamkniętym słoiczku, energicznie nim potrząsając) i polać nim sałatkę. Podawać z pieczywem.
Konsultacja merytoryczna:
dietetyk mgr Monika Miszelska
Zespół Oddziałów Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii, Mazowiecki Szpital Bródnowski w Warszawie