Porady specjalistów

Dieta wątrobowa ok. 1800 kcal dla osób ze stłuszczeniem wątroby – 1

banner

Między posiłkami – woda mineralna, woda z plasterkiem cytryny/pomarańczy/grejpfruta, herbata zielona, czerwona, owocowa, miętowa i in. (bez cukru) – razem min. 1,5–2 l/dobę

Śniadanie

Muffiny jajeczne z brokułami, szynką i serem mozzarella, sałatka z pomidorów i zielonej papryki

banner

Składniki:

  • 1/4 brokuła
  • 2 jajka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 plasterki szynki drobiowej
  • 30 g startego sera mozzarella
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 40 g płatków owsianych

Sposób przygotowania:

Do gotującej się wody włożyć brokuła (różyczkami do góry). Gotować ok. 3 minuty, wyjąć i pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Płatki owsiane zmiksować, zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut. W misce roztrzepać jajka z dodatkiem rozgniecionego czosnku, soli i pieprzu, wsypać płatki owsiane. Dodać kawałki brokuła, pokrojoną w kosteczkę szynkę, ser oraz szczypiorek. Wszystkie składniki wymieszać. Silikonowe foremki natłuścić oliwą, wypełnić otrzymaną po zmieszaniu masą i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut.

Sałatka z pomidorów i zielonej papryki

Składniki:

  • 1/2 zielonej papryki ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka kropli oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i bazylia do smaku

Sposób przygotowania:

Paprykę pokroić w krążki, pomidorki przeciąć na pół. Warzywa skropić oliwą, wymieszać, doprawić solą i bazylią.

II śniadanie

Koktajl szpinakowo-migdałowy

banner

Składniki:

  • 1/2 pomarańczy
  • 1 szczypta ksylitolu
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki liści świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalać gorącą wodą, żeby napęczniały. W kielichu blendera umieścić wszystkie składniki i zmiksować je do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.

Obiad

Gulasz z bakłażana z indykiem, kasza orkiszowa, mieszanka sałat z pomidorkami koktajlowymi strong>

Składniki:

  • 200 g fileta z piersi indyka
  • 1/2 bakłażana
  • 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
  • 1/3 cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • 1/3 papryki
  • kawałek papryczki chili (2–3 cm)
  • 100 ml bulionu warzywnego (domowego)
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce mielonej wędzonej i słodkiej papryki, suszony tymianek
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 60 g kaszy orkiszowej (przed ugotowaniem)

Sposób przygotowania:

Mięso z indyka pokroić w kostkę, doprawić przyprawami i podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, całość smażyć ok. 2–3 minut. Dodać rozgnieciony czosnek i razem dusić. Dorzucić paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Smażyć przez 3–4 minuty, co chwilę miesza jąc. Bakłażana pokroić w kosteczkę. Dodać go do pozostałych składników. Smażyć przez 3–4 minuty, co jakiś czas mieszając. Pomidora pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z bakłażanem. Dodać koncentrat pomidorowy i bulion warzywny, wymieszać. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut, aż bakłażan będzie miękki. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, ulubione zioła i ewentualnie doprawić solą. Podawać z ugotowaną i podprażoną kaszą orkiszową.

Mieszanka sałat z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 1 garść liści różnych sałat
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka pokrojonej cebuli dymki
  • opcjonalnie kilka łyżek jogurtu naturalnego 2% (ok. 50 g)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pomidorki pokroić. Wymieszać z liśćmi sałaty i dymką w salaterce, doprawić solą i pieprzem. Polać oliwą bądź jogurtem naturalnym.

Podwieczorek

Sałatka z kurczakiem i ogórkiem w sosie koperkowym

banner

Składniki:

  • 1 garść rozdrobnionych liści sałaty lodowej
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 20 g awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 ogórka zielonego
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 1 orzech włoski
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 50 g fileta z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • kilka kropli oliwy rafinowanej

Sos koperkowy

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Kawałki sałaty lodowej doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać porwane listki bazylii i przemieszać. W osobnej miseczce wymieszać musztardę z miodem i oliwą, wysmarować kurczaka, doprawić solą i pieprzem, zgrillować na patelni grillowej lub w piekarniku. Awokado opłukać, obrać pokroić w kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny. Ogórka obrać, pozostawiając 0,5-centymetrowej grubości paski skórki. Awokado i ogórka doprawić solą i pieprzem. Ogórka kiszonego pokroić w kosteczkę lub na plasterki. Orzecha zrumienić na suchej patelni. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystkie składniki wymieszać. Polać przygotowanym sosem koperkowym.

Kolacja

Sałatka z cukinią, serem feta i pomidorami

banner

Składniki:

  • 1/2 cukinii
  • 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól, pieprz
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 garść mieszanki sałat z rukolą
  • 1 pomidor
  • 1/4 cebuli
  • 80 g sera feta
  • sos winegret: 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, szczypta ksylitolu
  • 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego, np. żytniego, orkiszowego, graham (1 kromka – ok. 40 g)

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć, przyciąć na końcach, następnie pokroić w słupki lub plasterki. Obtoczyć w oliwie i zgrillować na patelni grillowej lub usmażyć na zwykłej patelni. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać ze startym czosnkiem i suszonym oregano. Sałatę wyłożyć na półmisek, dodać pokrojonego pomidora (można go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Posypać cienko pokrojoną cebulą. Dodać cukinię oraz posypać pokrojonym w kosteczkę serem feta. Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Wymieszać składniki sosu winegret (np. w zamkniętym słoiczku, energicznie nim potrząsając) i polać nim sałatkę. Podawać z pieczywem.

Konsultacja merytoryczna:
dietetyk mgr Monika Miszelska
Zespół Oddziałów Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii, Mazowiecki Szpital Bródnowski w Warszawie