Porady specjalistów

Dieta wątrobowa ok. 1800 kcal dla osób ze stłuszczeniem wątroby – 2

banner

Między posiłkami – woda mineralna, woda z plasterkiem cytryny/pomarańczy/grejpfruta, herbata zielona, czerwona, owocowa, miętowa i in. (bez cukru) – razem min. 1,5–2 l/dobę

Śniadanie

Owsianka z mango, jabłkami i orzechami

banner

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych, żytnich lub orkiszowych (1 łyżka – ok. 15 g)
  • 100 g mango
  • 50 g jabłka
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 łyżka skruszonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka (250 ml) mleka 2%

Sposób przygotowania:

Wymieszać ciepłe mleko z płatkami. Gdy płatki zmiękną i ostygną, dodać pokrojone owoce, posypać cynamonem i skruszonymi orzechami.

II śniadanie

Pieczony burak z marchewką i migdałami

banner

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 burak
  • kilka kropli oliwy rafinowanej
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 15 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200°C. Marchewkę i buraka obrać i pokroić (w kostkę wielkości ok. 1/2 cm). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem (posolić dopiero po upieczeniu) i skropić oliwą. Następnie polać miodem i octem balsamicznym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 45–50 minut (w zależności od grubości kawałków). Warzywa delikatnie przemieszać, posypać płatkami migdałów i piec kolejne 5 minut. Po upieczeniu doprawić solą. Posypać natką pietruszki.

Obiad

Pieczone filety rybne pod pierzynką z porów, ryż brązowy, surówka z marchewki i jabłka z pestkami słonecznika i orzechami

Składniki:

  • 200 g fileta z ryby, np. mintaja lub dorsza
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/3 pora
  • 1/3 cebuli dymki
  • 1 szczypta nasion kopru włoskiego
  • sól, pieprz
  • po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 150 ml bulionu warzywnego (domowego)
  • 60 g ryżu brązowego (przed ugotowaniem)

Sposób przygotowania:

Rybę posolić i smażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Odciąć zielone końce pora, resztę przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Drobno posiekać. Włożyć na patelnię, dodać pokrojoną dymkę, zioła, doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 8 minut. Wlać pół szklanki bulionu, zagotować i przykryć. Dusić ok. 5 minut do miękkości. Przestudzić, dodać jogurt, wymieszać i zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem i surówką.

Surówka z marchewki i jabłka z pestkami słonecznika i orzechami

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia

Sposób przygotowania:

Marchewkę i jabłko umyć, obrać i pokroić w cienkie słupki. Dodać pestki słonecznika i orzechy. Całość polać oliwą i wymieszać.

Podwieczorek

Sałatka z rukolą, koprem, gruszką i granatem

banner

Składniki:

  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • kilka kropli octu winnego
  • kilka kropli oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 szczypta ksylitolu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka pestek granatu
  • 1 mała gruszka
  • 1 garść liści rukoli
  • 1 łyżka sera parmezan

Sposób przygotowania:

Do małej miseczki wsypać posiekany koperek, wlać sok z limonki, ocet winny, oliwę i dodać ksylitol. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gruszkę pokroić w ósemki, wykroić gniazda nasienne, ułożyć na talerzu. Dodać rukolę, pestki granatu, polać sosem z koperkiem, a na koniec posypać parmezanem.

Kolacja

Zupa dyniowo-paprykowa z serem feta i tymiankiem

banner

Składniki:

  • 200 g dyni
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 1 szklanka bulionu domowego
  • po 1 szczypcie soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 60 g sera feta
  • 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego, np. żytniego, orkiszowego (1 kromka – ok. 40 g)

Sposób przygotowania:

Piekarnik ustawić na 190°C. Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Wyłożyć warzywa na blachę piekarnika i piec 70 minut. Upieczone warzywa po przestudzeniu pokroić na mniejsze kawałki (wcześniej z papryki trzeba zdjąć skórkę). Na patelni poddusić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na średnim ogniu przez kilka minut (na minutę przed końcem dodać listki tymianku). Zeszkloną cebulę z tymiankiem włożyć do blendera, dodać dynię, paprykę (kawałek można zachować do dekoracji), bulion oraz przyprawy i dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować. Podawać z serem feta i świeżym tymiankiem. Spożywać z pieczywem.

Konsultacja merytoryczna:
dietetyk mgr Monika Miszelska
Zespół Oddziałów Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii, Mazowiecki Szpital Bródnowski w Warszawie