Porady specjalistów
Dieta wątrobowa ok. 1800 kcal dla osób ze stłuszczeniem wątroby – 2

Między posiłkami – woda mineralna, woda z plasterkiem cytryny/pomarańczy/grejpfruta, herbata zielona, czerwona, owocowa, miętowa i in. (bez cukru) – razem min. 1,5–2 l/dobę
Śniadanie
Owsianka z mango, jabłkami i orzechami

Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych, żytnich lub orkiszowych (1 łyżka – ok. 15 g)
- 100 g mango
- 50 g jabłka
- 1 szczypta cynamonu
- 1 łyżka skruszonych orzechów włoskich
- 1 szklanka (250 ml) mleka 2%
Sposób przygotowania:
Wymieszać ciepłe mleko z płatkami. Gdy płatki zmiękną i ostygną, dodać pokrojone owoce, posypać cynamonem i skruszonymi orzechami.
II śniadanie
Pieczony burak z marchewką i migdałami

Składniki:
- 1 marchewka
- 1 burak
- kilka kropli oliwy rafinowanej
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 15 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200°C. Marchewkę i buraka obrać i pokroić (w kostkę wielkości ok. 1/2 cm). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem (posolić dopiero po upieczeniu) i skropić oliwą. Następnie polać miodem i octem balsamicznym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 45–50 minut (w zależności od grubości kawałków). Warzywa delikatnie przemieszać, posypać płatkami migdałów i piec kolejne 5 minut. Po upieczeniu doprawić solą. Posypać natką pietruszki.
Obiad
Pieczone filety rybne pod pierzynką z porów, ryż brązowy, surówka z marchewki i jabłka z pestkami słonecznika i orzechami
Składniki:
- 200 g fileta z ryby, np. mintaja lub dorsza
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/3 pora
- 1/3 cebuli dymki
- 1 szczypta nasion kopru włoskiego
- sól, pieprz
- po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 150 ml bulionu warzywnego (domowego)
- 60 g ryżu brązowego (przed ugotowaniem)
Sposób przygotowania:
Rybę posolić i smażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Odciąć zielone końce pora, resztę przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Drobno posiekać. Włożyć na patelnię, dodać pokrojoną dymkę, zioła, doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 8 minut. Wlać pół szklanki bulionu, zagotować i przykryć. Dusić ok. 5 minut do miękkości. Przestudzić, dodać jogurt, wymieszać i zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem i surówką.
Surówka z marchewki i jabłka z pestkami słonecznika i orzechami
Składniki:
- 1 marchewka
- 1/2 jabłka
- 1 łyżeczka pestek słonecznika
- 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania:
Marchewkę i jabłko umyć, obrać i pokroić w cienkie słupki. Dodać pestki słonecznika i orzechy. Całość polać oliwą i wymieszać.
Podwieczorek
Sałatka z rukolą, koprem, gruszką i granatem

Składniki:
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka soku z limonki
- kilka kropli octu winnego
- kilka kropli oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 szczypta ksylitolu
- sól, pieprz
- 1 łyżka pestek granatu
- 1 mała gruszka
- 1 garść liści rukoli
- 1 łyżka sera parmezan
Sposób przygotowania:
Do małej miseczki wsypać posiekany koperek, wlać sok z limonki, ocet winny, oliwę i dodać ksylitol. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gruszkę pokroić w ósemki, wykroić gniazda nasienne, ułożyć na talerzu. Dodać rukolę, pestki granatu, polać sosem z koperkiem, a na koniec posypać parmezanem.
Kolacja
Zupa dyniowo-paprykowa z serem feta i tymiankiem

Składniki:
- 200 g dyni
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka listków tymianku
- 1 szklanka bulionu domowego
- po 1 szczypcie soli i pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 60 g sera feta
- 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego, np. żytniego, orkiszowego (1 kromka – ok. 40 g)
Sposób przygotowania:
Piekarnik ustawić na 190°C. Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Wyłożyć warzywa na blachę piekarnika i piec 70 minut. Upieczone warzywa po przestudzeniu pokroić na mniejsze kawałki (wcześniej z papryki trzeba zdjąć skórkę). Na patelni poddusić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na średnim ogniu przez kilka minut (na minutę przed końcem dodać listki tymianku). Zeszkloną cebulę z tymiankiem włożyć do blendera, dodać dynię, paprykę (kawałek można zachować do dekoracji), bulion oraz przyprawy i dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować. Podawać z serem feta i świeżym tymiankiem. Spożywać z pieczywem.
Konsultacja merytoryczna:
dietetyk mgr Monika Miszelska
Zespół Oddziałów Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii, Mazowiecki Szpital Bródnowski w Warszawie