Porady specjalistów
Dieta wątrobowa ok. 2000 kcal dla osób ze stłuszczeniem wątroby – 1

Między posiłkami – woda mineralna, woda z plasterkiem cytryny/pomarańczy/grejpfruta, herbata zielona, czerwona, owocowa, miętowa i in. (bez cukru) – razem min. 1,5–2 l/dobę
Śniadanie
Kasza jaglana zapiekana z warzywami

Składniki:
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1/2 bakłażana
- 1/2 cukinii
- 1/2 papryki
- 70 g kaszy jaglanej
- 1 pomidor
- 100 ml przecieru pomidorowego (passaty)
- 150 ml bulionu warzywnego (domowego)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 80 g tartego sera mozzarella
- przyprawy: 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej, papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200°C. Na oliwie poddusić pokrojonego w drobną kostkę bakłażana. Dodać paprykę i cukinię pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać surową kaszę jaglaną (uprzednio kilkakrotnie wypłukaną w ciepłej wodzie), wlać przecier pomidorowy, bulion i zagotować. Dodać pomidora (sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę), a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Po zagotowaniu przykryć garnek pokrywą lub przełożyć składniki do żaroodpornego naczynia z pokrywą (można też przykryć folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut, następnie zdjąć pokrywę, posypać tartym serem i zapiekać jeszcze przez 2 minuty.
II śniadanie
Sałatka z brokułem, jajkiem i koperkiem

Składniki:
- 1 garść mieszanki sałat, np. z rukolą i botwinką
- kilka różyczek brokuła
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 jajko ugotowane na półtwardo
- kilka kropli oliwy z pierwszego tłoczenia
- kilka kropli soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżka pestek dyni
Sos
- 2–3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 szczypta mielonej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Na talerzach wyłożyć umytą sałatę. Dodać różyczki ugotowanego brokuła (ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie) oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Doprawić wszystko solą, pieprzem, skropić oliwą. Ułożyć połówki ugotowanego jajka. Polać sosem jogurtowym (składniki wymieszać w miseczce). Dodać pestki dyni.
Obiad
Ryba po węgiersku, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą
Składniki:
- 250 g fileta z białej ryby, np. mintaja, morszczuka, dorsza
- 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
- 1 marchewka
- 1 mniejszy korzeń pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka tymianku, kilka
- ziaren kolendry
- 1 szklanka bulionu warzywnego (domowego)
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka natki pietruszki
- 80 g kaszy bulgur (przed ugotowaniem)
Sposób przygotowania:
Fileta osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć rybę na złoty kolor. Odłożyć na talerz. Na patelni poddusić obrane i starte na tarce marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażyć przez 3–4 minuty, co chwilę mieszając. Dodać przyprawy, rozgnieciony ząbek czosnku, wymieszać, jeszcze chwilę podsmażać. Wlać bulion, przykryć i gotować przez 10 minut. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze ok. 3 minuty. Połączyć sos z kawałkami ryby. Posypać natką pietruszki i podawać z kaszą.
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą
Składniki:
- 1 garść posiekanych liści kapusty pekińskiej
- 1 łyżka listków natki pietruszki
- 2 łyżki gotowanej kukurydzy mrożonej
- kilka kropli oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa wymieszać w salaterce. Polać oliwą, doprawić solą i pieprzem
Podwieczorek
Owsianka ze śliwką

Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych lub żytnich
- 1 niepełna szklanka (150 ml) mleka
- 1 łyżeczka pestek słonecznika lub dyni
- 1 śliwka (ok. 50 g)
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalać podgrzanym mlekiem, przykryć i zaczekać, aż zmiękną. Śliwkę pokroić w kostkę i wymieszać z płatkami. Posypać pestkami.
Kolacja
Sałatka z buraczkami i serem kozim

Składniki:
- 1/2 średniej wielkości pieczonego buraka (ok. 60 g)
- 1 garść liści roszponki
- 60 g sera koziego
- 15 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego, np. żytniego, razowego, graham (ok. 40 g)
Sos miodowy winegret
- 1 łyżeczka musztardy (np. miodowej)
- 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ciepłej wody
- po 1 szczypcie soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Obranego buraczka pokroić w kostkę. Ułożyć na opłukanej i osuszonej roszponce razem z plasterkami sera koziego. Orzechy włoskie delikatnie podprażyć na suchej patelni. Zdjąć z ognia, wymieszać z oliwą. Dodać do sałatki. Składniki sosu umieścić w słoiczku, po zakręceniu wymieszać, kilka razy energicznie potrząsając. Polać sałatkę sosem. Spożywać z pieczywem.
Konsultacja merytoryczna:
dietetyk mgr Monika Miszelska
Zespół Oddziałów Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii, Mazowiecki Szpital Bródnowski w Warszawie