Porady specjalistów

Dieta wątrobowa ok. 2000 kcal dla osób ze stłuszczeniem wątroby – 2

banner

Między posiłkami – woda mineralna, woda z plasterkiem cytryny/pomarańczy/grejpfruta, herbata zielona, czerwona, owocowa, miętowa i in. (bez cukru) – razem min. 1,5–2 l/dobę

Śniadanie

Grzanki z awokado, serem feta i granatem

banner

Składniki:

  • 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego (1 kromka – ok. 40 g)
  • 1/3 awokado (ok. 40 g)
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżki pestek granatu
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczywo opiec w tosterze. Awokado obrać ze skórki, pokroić na kawałki i nieco rozdrobnić widelcem. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Otrzymaną pastę położyć na pieczywo. Na wierzch pokruszyć ser i posypać pestkami granatu. Udekorować listkami mięty i skropić oliwą.

II śniadanie

Zupa brukselkowa

banner

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy rafinowanej
  • 1/4 małej cebuli
  • 1/4 marchewki
  • 300 ml bulionu warzywnego (domowego)
  • 1 ziemniak
  • 100 g brukselki
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę, smażyć ok. 3 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę ziemniaka oraz umytą brukselkę. Gotować jeszcze przez 10 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać jogurt i posypać szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Obiad

Filety drobiowe z salsą śliwkową, makaron pełnoziarnisty, surówka z marchewki z jabłkiem i szpinakiem

Składniki:

  • 250 g fileta z indyka
  • 1 liść jarmużu
  • 2 garście liści świeżego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 4 średnie śliwki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2–3 łyżki soku z limonki
  • 80 g makaronu pełnoziarnistego, np. orkiszowego, żytniego (przed ugotowaniem)

Sposób przygotowania: 

Mięso z indyka pokroić w cienkie plastry. Posypać ksylitolem. Położyć na rozgrzanej patelni z olejem, a po 3–4 minutach przewrócić na drugą stronę. Śliwki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Gdy mięso się zetnie, na filety położyć przygotowane śliwki i cebulę. Całość smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać część drobno posiekanego szpinaku. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać z ksylitolem. Dusić ok. 5 minut. W tym czasie na drugą rozgrzaną patelnię z olejem przełożyć ugotowany wcześniej makaron. Dodać pozostałą część szpinaku i jarmuż, wymieszać. Po ok. 5 minutach odstawić z ognia. Podawać z przygotowanym mięsem i salsą śliwkową, wymieszaną z sokiem z limonki oraz z surówką.

Surówka z marchewki z jabłkiem i szpinakiem

Składniki:

  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 jabłka
  • 1 garść liści świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 szczypta ksylitolu
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewkę i jabłko umyć, zetrzeć na tarce. Dodać drobno posiekany szpinak. Całość delikatnie wymieszać. Polać oliwą, dodać ksylitol i pieprz.

Podwieczorek

Koktajl brzoskwiniowy

banner

Składniki:

  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 brzoskwinia (ok. 80 g)
  • 1/2 banana
  • 1 niepełna szklanka (150 ml) mleka 2%
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szczypta ksylitolu

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalać małą ilością gorącej wody, odstawić na ok. 10 minut. Namoczone płatki zmiksować z brzoskwinią, obranym bananem, mlekiem, jogurtem i ksylitolem. Przelać do wysokiej szklanki.

Kolacja

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

banner

Składniki:

  • 50 g ryżu brązowego (przed ugotowaniem)
  • 100 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 plaster surowego ananasa
  • 1 łyżka kukurydzy mrożonej
  • 1 łyżka ugotowanej czerwonej fasoli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wysypać na duży talerz i całkowicie ostudzić. Do ryżu dodać tuńczyka z oliwą. Paprykę i ananasa pokroić w drobną kosteczkę. Dodać ugotowaną kukurydzę i fasolkę. Delikatnie połączyć wszystkie składniki z dodatkiem szczypiorku, kolendry lub natki oraz jogurtu. Doprawić solą i pieprzem.

Konsultacja merytoryczna:
dietetyk mgr Monika Miszelska
Zespół Oddziałów Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii, Mazowiecki Szpital Bródnowski w Warszawie