Porady specjalistów
Jakie mogą być przyczyny stłuszczenia wątroby?

Choroba rozwija się w wyniku nadmiernego gromadzenia się tłuszczu w wątrobie. Zwykle nie powoduje ona żadnych objawów i często wykrywana jest przypadkowo. Nieleczona może doprowadzić do włóknienia, marskości, a nawet raka wątrobowokomórkowego.
W zależności od czynnika, który doprowadził do choroby, wyróżnia się:
- alkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby (AFLD, alcoholic fatty liver disease), spowodowaną długotrwałym, nadmiernym spożywaniem alkoholu (tygodniowo > 210 g u mężczyzn, > 140 g u kobiet)
- niealkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby (NAFLD, non-alcoholic fatty liver disease), która rozwija się na podłożu insulinooporności, czyli zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, co jest skutkiem prowadzenia niezdrowego trybu życia, w tym stosowania niewłaściwej wysokokalorycznej diety (pokarmy zawierające duże ilości przetworzonych węglowodanów i tłuszczów nasyconych, żywność typu fast food, napoje słodzone zwłaszcza fruktozą i syropem glukozowo-fruktozowym). Zdecydowana większość pacjentów ma nadwagę lub otyłość i spełnia kryteria zespołu metabolicznego.
Z tego powodu u osób ze stłuszczeniem wątroby częstymi chorobami współistniejącymi są:
- stan przedcukrzycowy lub cukrzyca typu 2,
- choroba niedokrwienna serca
- miażdżyca naczyń krwionośnych
- hiperlipidemi
- nadciśnienie tętnicze
Przebieg choroby w obu tych postaciach jest podobny i może doprowadzić do marskości wątroby. Zbyt duże gromadzenie się tłuszczu w połączeniu z małą aktywnością fizyczną przyczyniają się do nadwagi i otyłości.