Porady specjalistów

Stłuszczenie wątroby – przyczyny, objawy, leczenie

banner fot.: iStock/Doucefleur

Czym jest stłuszczenie wątroby?

Stłuszczenie wątroby to schorzenie polegające na nadmiernym gromadzeniu się tłuszczu w komórkach wątrobowych. W prawidłowych warunkach ilość tłuszczu w wątrobie nie przekracza 5% jej masy. Jeżeli ten poziom zostaje przekroczony, mówimy o stłuszczeniu. Może mieć ono charakter łagodny, umiarkowany lub zaawansowany, jak np. stłuszczenie wątroby 3 stopnia czy stłuszczenie wątroby 4 stopnia.

Stłuszczenie może być alkoholowe lub niealkoholowe i często przez długi czas nie daje żadnych objawów, co sprawia, że choroba rozwija się niezauważenie.

Przyczyny stłuszczenia wątroby

Do najczęstszych przyczyn stłuszczenia wątroby należą:

  • nadużywanie alkoholu (alkoholowe stłuszczenie wątroby),
  • otyłość i nadwaga,
  • insulinooporność i cukrzyca typu 2,
  • zaburzenia lipidowe,
  • szybki spadek masy ciała,
  • przyjmowanie niektórych leków (np. kortykosteroidów, tamoksyfenu),
  • nieprawidłowa dieta bogata w cukry proste i tłuszcze nasycone.

Wielu pacjentów zastanawia się, stłuszczenie wątroby – od czego się bierze. Najczęściej jest to efekt niezdrowego stylu życia i zaburzeń metabolicznych.

banner

fot.: iStock/ VladOrlov

Objawy stłuszczenia wątroby

W początkowych stadiach choroba często nie daje widocznych objawów. W miarę postępu mogą pojawić się:

  • uczucie ciężkości w prawym podżebrzu,
  • zmęczenie,
  • spadek apetytu,
  • nudności,
  • wzdęcia i niestrawność.

Objawy stłuszczenia wątroby bywają niespecyficzne, dlatego łatwo je zbagatelizować. U dzieci choroba również może przebiegać skrycie – stłuszczenie wątroby u dzieci bywa rozpoznawane przypadkowo podczas badań kontrolnych.

banner

Badania diagnostyczne

Aby potwierdzić podejrzenie stłuszczenia wątroby, należy koniecznie udać się do lekarza, który zleci diagnostykę. Lekarz może zlecić:

  • badanie USG jamy brzusznej – najczęstsza metoda rozpoznania,
  • badania krwi – m.in. poziom aminotransferaz (ALT, AST),
  • rezonans magnetyczny lub tomografię komputerową,
  • elastografię,
  • biopsję wątroby (w skrajnych przypadkach).

Regularne badania kontrolne są kluczowe, zwłaszcza u osób z grup ryzyka.

Stopnie zaawansowania stłuszczenia wątroby

Stłuszczenie klasyfikowane jest według stopnia zaawansowania:

  • stłuszczenie wątroby 1 stopnia – łagodne, bez widocznych uszkodzeń wątroby,
  • stłuszczenie wątroby 2 stopnia – umiarkowane, może już wpływać na funkcjonowanie narządu,
  • stłuszczenie wątroby 3 stopnia – zaawansowane, często towarzyszy mu zapalenie,
  • stłuszczenie wątroby 4 stopnia – końcowa faza z możliwym włóknieniem i ryzykiem marskości.

Niekiedy mamy do czynienia z tzw. lekkim stłuszczeniem wątroby, które nie wymaga leczenia farmakologicznego, ale stanowi sygnał ostrzegawczy do zmiany trybu życia.

Alkoholowe i niealkoholowe stłuszczenie wątroby

Wyróżniamy dwie główne postacie choroby:

  • alkoholowe stłuszczenie wątroby – związane z przewlekłym spożywaniem alkoholu; może prowadzić do zapalenia i marskości,
  • niealkoholowe stłuszczenie wątroby – występuje niezależnie od alkoholu, często u osób z zespołem metabolicznym.

Oba typy wymagają odmiennego podejścia terapeutycznego, ale wspólnym mianownikiem jest konieczność trwałej zmiany stylu życia.

Leczenie stłuszczenia wątroby

Leczenie zależy od stopnia zaawansowania oraz przyczyny. Podstawą jest:

  • zmiana diety (ograniczenie tłuszczów trans, cukrów prostych, alkoholu),
  • regularna aktywność fizyczna,
  • redukcja masy ciała,
  • leczenie chorób współistniejących (cukrzyca, nadciśnienie).

W niektórych przypadkach lekarz może zalecić leki na stłuszczenie wątroby. Jednak to zawsze on będzie indywidualnie decydował o doborze środków farmakologicznych!

banner